Er wordt gewerkt volgens een vast stramien (screening / zorgvraag / behandelplan / evaluatie / opvolging), maar afgestemd op de persoonlijke zorgvraag van de cliënt. Zo wordt er een op maat gemaakt voedingsadvies bekomen.
Die zorgvraag wordt tijdens de eerste consultatie op basis van een voedingsanamnese bepaald en er wordt in overleg met de cliënt een behandelplan opgesteld. Tijdens de volgende consultatie wordt het vooropgestelde behandelplan geëvalueerd. De verdere begeleiding verloopt via vervolgconsultaties (afhankelijk van de noodzaak).
In bepaalde gevallen, zoals voedingsadvies bij specifieke aandoeningen of bij afwijkende resultaten in bloedanalyses, is een verwijsbrief van de huisarts of specialist nodig. In alle andere gevallen kunt u zonder verwijsbrief bij ons terecht.
- Gezonde voeding en levensstijl
- Gezond gewichtsverlies
- Ondergewicht
- Hart- en vaatvriendeljike voeding (gestoorde cholesterol, tryglyceriden)
- Gestoorde glucosetolerantie
- Zwangerschap en lactatie
- (pre)diabetes
- Naast de bloedsuikerverlagende medicatie (insuline) en het stimuleren van lichaamsbeweging, speelt ook voeding een zeer belangrijke rol binnen de behandeling van (pre)diabetes. Een aangepast voedingspatroon is noodzakelijk om de klachten onder controle te houden. Het advies is gebaseerd op een gezonde en gevarieerde voeding volgens de voedingsdriehoek, met extra aandacht voor koolhydraten, vetten en voedingsvezels. Deskundige begeleiding door een diabeteseducator (in bezit van RIZIV-nummer) is hierbij steeds aangewezen.
- Lichaamsanalyse
- Er wordt een eenmalige meting (BIA-meting) uitgevoerd van uw gewicht, vetmassa, spiermassa, vochtpercentage, botmassa, visceraal vet, metabolische leeftijd en BMI. Na deze meting bent u vrij om eventueel voedingsadvies en verdere opvolging in te plannen.
- Laag fodmap dieet
- FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Dit zijn voedingsstoffen (koolhydraten) die darmklachten kunnen veroorzaken, wanneer ze moeilijker verteerd worden door het lichaam. Aan de hand van een tijdelijk eliminatiedieet van de fodmap’s, die na een bepaalde periode progressief opnieuw in de voeding worden ingebracht, krijgen we een duidelijk beeld van de invloed van elke fodmap op de darmklachten. Indien aangewezen kan er een aangepast voedingsschema worden opgesteld om de darmklachten te minimaliseren.
- Een voorbeeld van situaties waarin fodmap’s moeilijker worden verteerd door het lichaam, is PDS (prikkelbare darmsyndroom) of IBS (Irritable Bowel Syndrome). Dit is de meest voorkomende chronische aandoening thv het darmstelsel. De darmen hebben als functie om het voedsel te kneden en verder doorheen de darmen te verplaatsen obv peristaltische bewegingen. Indien deze peristaltiek gestoord is (te snel of te traag), leidt dit tot buikklachten en een afwijkende stoelgang.
- Gestoorde stoelgang kan vanzelfsprekend ook een symptoom zijn van heel wat andere aandoeningen, of veroorzaakt worden door stress. Het is dus van belang om de correcte diagnose te stellen en op die manier een aangepast voedings- en levensstijladvies op te stellen.